
- Blog
- 12 juni 2025
- Geplaatst door Oosterland
In ieder huis kan je het landschap voelen
Aan de rand van Mijdrecht, waar de wind door de rietkragen ruist en de geur van vers gras in de lucht hangt, ontstaat iets bijzonders: Oosterland. Een woongebied dat een ode brengt aan het unieke karakteristieke cultuurlandschap van deze plek en tegelijk klaar is voor de toekomst. Landschapsarchitect Willem Brouwers vertelt meer over hoe dit unieke project tot stand is gekomen en wat er straks te beleven is.
Hoe het begon
Willem neemt ons mee in de historie en de beginfase van het project. "Het idee begon met de vraag hoe je een woongebied kunt maken dat niet alleen huizen neerzet, maar echt aansluit op het landschap en de historie van het gebied," vertelt Willem. De locatie is midden in de polder gelegen en staat van oorsprong bekend om de kassen en bloementeelt. Willem vertelt ‘’We willen dat bewoners hier straks niet alleen een huis hebben, maar zich onderdeel voelen van een landschap dat ademt, leeft en altijd in beweging is.’’
Wonen in het landschap
Die visie zie je straks overal terug. Oosterland draait niet om wonen naast het landschap, maar ín het landschap. De oude laanstructuren, zoals de Tuinderslaan, vormen de ruggengraat van de wijk. Erfjes geven ruimte voor ontmoeting en spel – met gras- en bloemenvelden die tegelijk als waterbuffers functioneren. "Zo ontstaat een buurt die leeft met het water en de seizoenen," legt Willem uit. "Kinderen spelen tussen het groen, vogels en vlinders vinden er hun plek. Het is een wijk waar natuur en leven elkaar ontmoeten en in samenleven.”
Groen en toekomstbestendig
Tijdens het ontwerpproces liet Willem zich inspireren door verleden en toekomst. "We wilden een landschap dat ademt en meebeweegt," zegt hij. "Veel water, veel groen – een plek die niet alleen mooi is, maar ook klimaatbestendig en veel biodiversiteit kent.’’ Denk aan natuurlijke speelplekken, zoals vlonders, boomstammen en natuurlijke routes. Alles is gericht op de beleving van dit gebied! Geen strakke, aangeharkte perken, maar kronkelende paden, natuurlijke waterbuffers en vlonders die zich een weg banen door het riet.
De sfeer van Oosterland
Hoe voelt het straks om hier te wonen? "Oosterland heeft de charme van een dorp, midden in het groen," zegt Willem. "De erfjes zorgen voor huiselijkheid en kleinschaligheid. Maar tegelijk heb je aan de randen het weidse uitzicht over het polderlandschap. Die mix maakt het krachtig." Zijn favoriete plek? "De erfjes," geeft Willem direct aan. "Ze zorgen voor een intieme, gedeelde buitenruimte – uniek en bijzonder."
Natuurlijk verbonden
Ook in de inrichting van de parkzone is de visie van het project zichtbaar. Met veel groen, water en weidse uitzichten. De beleving van het water door flauwe oevers, wuivende rietkragen met knotwilgen en elzen versterken het natuurlijk karakter. Er is een wisselwerking tussen natuur en ontdekken. Slingerende paden komen langs zitplekjes, speelaanleidingen van boomstammen en verbinden de verschillende erfjes met natuurlijke overgangen tussen privé en openbaar. Alles draagt bij aan biodiversiteit en nodigt uit tot gebruik. "Je loopt bijna ongemerkt van je tuin naar een speelveld of een groene laan," vertelt Willem.
Verbonden met Mijdrecht
Oosterland staat niet op zichzelf. De verbindingen met het centrum en de Kerkvaart zorgen voor een natuurlijke aansluiting met de bestaande stad. "Vanaf de Kerkvaart kijk je uit over het hele gebied," zegt Willem. "Dat uitkijkpunt geeft je een bijzonder perspectief van een wijk die echt iets toevoegt aan Mijdrecht." In Oosterland voel je je thuis en kom je samen, met elkaar en met de natuur.